Bled

Zajtrk

Na Bledu sodelujemo z Bled Breakfast, ki za vas vsak dan dostavlja zajtrke pripravljene iz lokalno pridelane hrane. Več podrobnosti ter možnost naročila na spletni strani BledBreakfast.com.

 

Restavracija Špica

Vsi naši gostje v blejskih apartmajih ste vljudno vabljeni v Restavracijo Špica tik ob jezeru. Na vse obroke vam priznamo -10% popusta. Ob prihodu obvezno povejte, da ste naši gostje, drugače vam popusta žal ne bomo mogli upoštevati. Za popust pokažite rezervacijo na telefonu.

 

Altitude Activities

Pri prijavi in rezervaciji aktivnosti na spletni strani Altitude Activities lahko uporabite kodo za popust “agenija”.

 

Blejsko jezero

Edinstvena oblika jezera kot ga poznamo danes, ni nastala naključno. Nekoč je bila na njegovem mestu tektonska kotanja, ki jo je skozi leta izklesal bohinjski ledenik. Na poti ga je ovirala ogromna skala, katero je tako vztrajno brusil, da je od nje ostal samo še današnji otok. Led se je stopil, kotlino je zalila voda in nastalo je Blejsko jezero, ki s svojo globino, ponekod tudi do 30 metrov, navdušuje potapljače. 

Blejsko otok

Preden je bila na otoku postavljena cerkev, je bilo tu svetišče poganski boginji življenja in plodnosti, Živi.

Sedanji baročni videz je cerkev dobila sredi 17. stoletja, na otoku pa so postavili tudi kapelico Matere božje, da bi ljudi spodbudili k molitvi. Takrat je bilo zgrajeno tudi znamenito stopnišče, ki ga sestavlja 99 kamnitih stopnic. Še danes velja stari običaj, da mora ženin nevesto nesti po vseh 99 stopnicah, če se par želi poročiti v cerkvici na otoku.

Blejski grad

Zgodba o gradu sega v daljno leto 1004, ko je nemški cesar Henrik II. podaril blejsko posest briksenškemu škofu Albuinu. Takrat je na mestu današnjega gradu stal samo romanski stolp, ki ga je varovalo obzidje. Prvi grad so škofje zgradili okoli leta 1011, njegova prvotna naloga pa je bila obrambne narave.

V zrelem srednjem veku so dogradili še dodatne stolpe in izpopolnili utrdbeni sistem z obzidjem in dvižnim mostom nad jarkom. Jarek je danes zasut, vendar prizor vseeno spodbuja domišljijo.

Soteska Vintgar

V neposredni bližini Gorij, približno 4 kilometre severozahodno od Bleda, leži soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. 1,6 kilometrov dolga soteska Vintgar je zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo reka Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Čez sotesko je po lesenih mostovih in Žumrovih galerijah speljana učna pešpot, ki se zaključi z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum, ki je eden izmed treh rečnih slapov v Sloveniji.